Voorwoord
Het lijkt een tegenstelling 'boos' en 'Dalai Lama' in dezelfde zin te gebruiken, hoewel het in hetzelfde boek nog zou kunnen. Wat de Dalai Lama immers zijn hele leven heeft onderwezen gaat over het aankweken van liefde en mededogen. Maar hoeveel de Dalai Lama ook te zeggen heeft over het vermijden van boosheid, hij erkent ook dat boosheid onlosmakelijk met het leven van de mens verbonden is. De Dalai Lama heeft ooit gezegd: "In algemene zin denk ik dat als een mens nooit boosheid toont, er iets mis is. Dat er dan een steekje bij hem los zit."
Boosheid die niet wordt herkend en wordt onderdrukt, zal ons van binnenuit te gronde richten.
Maar er is ook zoiets als verontwaardigd mededogen: een boosheid die niet wordt gebruikt om het eigen gelijk te halen, maar die anderen tegen kwaad wil beschermen.
In de wereld van vandaag is er veel om boos over te zijn: onrechtvaardigheid, maatschappelijke en economische ongelijkheid, racisme en onwetendheid.
Dit boek is geschreven om je te vertellen: "Wees boos."
Als we woede eenmaal kunnen herkennen - hoe we die vasthouden,hoe we die uiten, hoe we ernaar handelen - kunnen we die woede omzetten in compassie. Pas dan kunnen we de wereld liefde, vrede en genezing brengen.
Dit boekje is samengesteld uit een vraaggesprek met de Dalai Lama, gehouden door Noriyuki Ueda, een bekende Japanse schrijver, universitair docent en cultureel antropoloog. Als gastonderzoeker aan het Center for Buddhist Studies van de Stanford University heeft hij een twintigtal colleges gegeven over eigentijds boeddhisme, waarin zijn studenten hem vroegen: "Heeft boeddhisme een antwoord op eigentijdse problemen?"
Zijn gesprek met de Dalai Lama biedt inzicht in het antwoord op die vraag.